Het is niet eenvoudig om te kiezen welke materialen je in een verpakking wilt gebruiken. Er zijn veel overwegingen. In verschillende projecten in onze geschiedenis hebben we onze opties afgewogen en het resultaat is tot nu toe hetzelfde gebleven … glas wint.
De COSMOS biologische standaardenhebben strikte richtlijnen die bepalen welke verpakkingsmaterialen we mogen gebruiken, maar zoals gewoonlijk zien we deze als een uitgangspunt. De COSMOS-normen verbieden veel soorten plastic … omdat de productie ervan te veel vervuiling veroorzaakt of omdat ze niet recyclebaar zijn. De normen staan wel een paar verschillende soorten plastic toe (PET, PP, PETG, LDPE, HDPE) die milieuvriendelijker zijn. De normen staan ook glas, papier, aluminium en een paar andere soorten toe. Welke zijn het beste?
Er zijn een paar manieren om naar het probleem te kijken en er is geen perfect antwoord, maar dit is hoe we erover hebben nagedacht.
Eerst hebben we gekeken naar de vervuiling in het productieproces, daarna naar de koolstofvoetafdruk in zowel productie als transport en tot slot naar wat er met het materiaal gebeurt als het eenmaal gebruikt is.
Op het gebied van vervuiling tijdens het productieproces wint glas als het volledige proces in beschouwing wordt genomen.
De koolstofvoetafdruk is iets ingewikkelder. Glas heeft een ingebouwde koolstofwaarde van 1,44 kgCO2/kg. Dit betekent dat er voor elke kilo geproduceerd glas 1,44 kg kooldioxide wordt uitgestoten in de atmosfeer. Plastic heeft een aanzienlijk hogere uitstoot. Polypropyleen (PP) bijvoorbeeld heeft een koolstofvoetafdruk van 4,49 kgCO2/kg. Dit betekent veel meer koolstof per kilogram plastic, maar plastic weegt minder en dit betekent dat er in sommige gevallen minder koolstof is opgenomen in een product dat in plastic is verpakt en in andere gevallen minder in de glasoptie. Deze berekening houdt rekening met transport.
De doorslaggevende factor is het lot dat de verpakking na gebruik ondergaat. In de EU wordt ongeveer 73% van het glas gerecycled. Voor plastic is dat 42%. In de VS wordt slechts 8,5% van het plastic gerecycled en dit percentage neemt niet toe… het is gedaald ten opzichte van 2015, toen 9,1% werd gerecycled.
Glas wordt gemaakt van zand en mineralen. Het is inert en niet schadelijk voor ecosystemen als het niet gerecycled wordt. Hetzelfde kan niet gezegd worden van plastic.
We zullen onze opties blijven evalueren en onze verpakkingen blijven innoveren om onze kosten en impact op het milieu te verlagen.