Waarom gaat je huid in detox als je biologische producten gaat gebruiken? Dit is een veelgestelde vraag, vooral sinds biologische huidverzorging steeds populairder wordt. Het is een logische vraag die voortkomt uit verwarring over wat er precies met de huid gebeurt tijdens de overgang naar natuurlijke producten. In deze blog wordt uitgelegd hoe de huid werkt en wat er gebeurt tijdens de detoxfase wanneer je overstapt naar biologische huidverzorging.
De huid
Laten we beginnen met simplistisch naar de huid te kijken. Kijk eens in de spiegel. Wat je ziet is het grootste orgaan van het lichaam, de huid. Maar je ziet alleen het bovenste laagje, het stratum corneum. Deze laag bevat ongeveer vijf lagen dode huidcellen. Net onder de bovenste laag van de epidermis zit de basaallaag waar nieuwe huidcellen worden gemaakt. Deze doen er ongeveer een maand over om naar het oppervlak te komen. De middelste laag van de huid heet de dermis. Hier vindt de werkelijke magie plaats. Deze laag bevat collageen en elastine, bloedvaten, haarfollikels, talgklieren, zweetklieren, bindweefsel en lymfevaten. De dermis draagt bij aan de structuur van de huid zoals wij die
zien.
Dan is er nog de hypodermis, een laag vetweefsel dat zorgt voor isolatie en bescherming van de organen.
Feiten over de huid
Nu we weten hoe de basisstructuur van de huid eruit ziet, kunnen we beter begrijpen welke rol de huid heeft. Het is niet zomaar een laag tussen je organen en de buitenwereld. Je huid is een van de vijf organen die zorgen voor ontgiftiging. Als je je gehele huid plat op de grond zou leggen, zou hij zo’n twee vierkante meter beslaan. Iedere minuut laat je zo’n 30.000 dode huidcellen achter. En je hebt zo’n 17 kilometer aan bloedvaten in je huid. Wist je dat vrouwen zo’n 12-15 verzorgingsproducten per dag gebruiken? En dat daar zo’n 500 verschillende chemicaliën in kunnen zitten? Bedenk eens hoe hard je huid en lichaam moeten werken om deze weer af te voeren en goed te kunnen functioneren!
Waarom gaat de huid in detox?
Als je huid niet optimaal werkt, stagneert de dermis laag. Dit kan betekenen dat gifstoffen blijven hangen waar verse zuurstof en bloed zouden moeten zijn. Wanneer je overstapt naar natuurlijke biologische producten, geef je je huid de kans om deze gifstoffen af te voeren. Dit kan leiden tot symptomen van detox. Vergeet niet dat je huid een van de vijf organen is die giftige stoffen moet opruimen, wat een van zijn belangrijkste functies is.
Is detoxen van de huid normaal?
Dit is vergelijkbaar met wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met koffiedrinken. Je lichaam gaat dan door een aanpassingsperiode. De detox van je huid is normaal en een teken dat hij hard voor je werkt.
Hoe ziet die detox eruit?
Symptomen van detox zijn vaak kleine pukkeltjes, gevoeligheid, roodheid vetheid of juist extreme droogte. Je huid repareert de beschermende laag, wat ongeveer 36 uur duurt. Daarna moeten de gifstoffen uit de dermislaag worden afgevoerd, vaak via de huid. Andere gifstoffen worden afgevoerd door het lymfesysteem en de bloedvaten.
Hoe zit het met bacteriën?
Een belangrijk onderdeel is het microbioom van je huid. Als je overstapt naar biologische en probiotische producten, herkoloniseert je huid met goede bacteriën genaamd probiotica. Dit helpt de huid in balans te komen. Probiotica zijn belangrijk voor een gezonde huid en dragen bij aan een betere collageen- en elastineproductie, vochtbalans en pH-waarde. Ze helpen ook bij het ontgiften van de huid.
Hoe kan ik mijn huid helpen bij de detox?
Je kunt je voedingspatroon aanpassen om je huid te helpen detoxen. Drink meer water en kruidenthee. Verminder suiker, junkfood, cafeïne en zuivel. En wees positief over jezelf als je in de spiegel kijkt.
Niemand vindt een detox leuk, maar het is belangrijk voor een gezonde huid. Een gezonde huid weet hoe hij moet reageren op schadelijke invloeden van buitenaf en ziet er mooi en glad uit.