Industriële schoonheid is ongeveer 100 jaar oud. Begin 1900, gebruikten grote bedrijven is de US en Europa, de angst voor bacteriën om zeep te verkopen aan honderden miljoenen consumenten. Diezelfde bedrijven konden hun bereik al snel uitbreiden met de belofte van “beter leven door chemie” in een markt die hier gevoelig voor was.
Een wetenschappellijke benadering hoeft niet per se iets slechts te zijn. Leren over dehuid geeft ons inzicht in de mechanismen die het verouderingsproces versnellen. Wanneer de industrie vervolgens alleen selectieve delen van deze wetenschappelijke boodschap gebruikt om zer goedkope ingrediënten te verkopen tegen maximale winst … heb je industriële schoonheidsverzorging.
Industriële schoonheidsverzorging mist het waarderem van het leven dat onze huid ondersteunt in de vorm van triljoenen microben – bacteriën, virussen, schimmels en meer. Deze microben, die ons microbioom vormen, bepalen hoe gezond je huid is.
Dus hoe kunnen we veranderen om dit goed te maken?
DE SUPER CLEANSE
Reinigen is één van de gewoontes die vrijwel niet onderhandelbaar zijn. We doen het als eerste in de ochtend en twee keer in de avond.
Wat industriële schoonheidsverzorging ons heeft geleerd
De redenering was logisch een aantal jaar geleden – verwijder toxines en reinig goed om het perfecte canvas te creëren voor al je actieve huidverzorgingsinvesteringen.
Wat we nu weten
Onze huid is geen blanco canvas – of zou dat zeker niet moeten zijn. Het is een complexe omgeving die miljarden microben huisvest die waardevolle functies uitvoeren. Met deze informati zet je dus vraagtekens bij de gewoonte om dit alles twee keer per dag te verwijderen.
Wat we eraan kunnen doen
Heel eenvoudig: stop met reinigen. Als je geen make-up of zonnebrandcrème hoeft te verwijderen, gebruik dan ook geen cleanser. Dat betekent dat je ’s ochtends helemaal niet hoeft te reinigen – en als je je huid een make-up pauze hebt gegeven, is er ook ’s avonds weinig reden om een cleanser te gebruiken. Afspoelen met lauwwarm water is over het algemeen voldoende om alle vuilophopingen te verwijderen.
Reinigers en warm water verwijderen talg – de zelfgemaakte vochtregulerende olie van de huid. Oliën zijn kostbaar (vanuit metabolisch oogpunt) om te produceren, dus we moeten ons er echt realiseren dat ons lichaam niet zoveel moeite zou doen om het vervolgens allemaal weg te wassen. Talg is het perfecte prebioticum voor het huidmicrobioom. Het is zeer energierijk, maar die energie is alleen beschikbaar voor microbiële soorten die nauw met elkaar verbonden zijn en die nodig zijn voor een optimale gezondheid van de huid. Sommige vetzuren in de natuurlijke olie van onze huid zijn zelfs giftig voor ziekteverwekkende microben… we moeten proberen ze te behouden.
SCRUBBEN IS DE BESTE MANIER OM DE HUID WEER GEZOND TE MAKEN
Er is weinig dat je huid frisser maakt dan een goede scrub.
Wat industriële schoonheid ons leerde
Regelmatig scrubben en diepe chemische peelings zijn de beste manier om het huidoppervlak te vernieuwen en een frisse start te maken.
Wat we nu weten
Dit is niet langer logisch, omdat we nu weten dat cellen zich maar een maximaal aantal keren kunnen delen. Regelmatig scrubben versnelt de celdeling van de huidcellen omdat het de oppervlaktecellen beschadigt en ze dwingt te herstellen. In feite wordt het leven van een huidcel veel sneller opgebruikt.
Wat moeten we doen?
Exfoliëren is niet alleen maar slecht. Een milde peeling af en toe helpt om hardnekkige, dode huidcellen los te maken, maar vermijdt een chemische peeling – dit kan de huid beschadigen en veroudering op de lange termijn versnellen.
BACTERIËN ZIJN SLECHT VOOR JE HUID EN JE HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN
Conserveringsmiddelen hebben een revolutie teweeggebracht in de huidverzorgingsindustrie, fabrikanten konden de houdbaarheid verlengen – een voordeel voor iedereen.
Wat industriële schoonheid ons leerde
Conserveringsmiddelen zijn noodzakelijk en levende microben in huidverzorging moeten koste wat kost worden vermeden.
Wat we nu weten
Natuurlijk, niemand wil een beschimmelde moisturiser en conserveringsmiddelen spelen hierbij een rol, maar het is een feit dat ze er zijn om microben te doden. De hoeveelheid conserveringsmiddelen in industriële huidverzorgingsproducten is voldoende om de natuurlijk voorkomende microbiële populaties op de huid te beschadigen. Samen met onjuist pH gebalanceerde formules kunnen conserveringsmiddelen veel schade toebrengen aan het microbioom van de huid.
Wat moeten we doen?
Het is mogelijk om milde, vluchtige conserveringsmiddelen toe te voegen aan huidproducten die rekening houden met het microbioom van de huid. Zoek een huidverzorgingsmerk dat over dit aspect van hun product praat en er rekening meehoudt in al hun formuleringen. Het is ook mogelijk om producten te maken met levende probiotica die geen conserveringsmiddelen bevatten – je moet gewoon slim zijn ;).
Industriële schoonheid gaat vaak voorbij aan de ‘andere’ dingen die je kunt doen om een stralende huid en gezondheid in het algemeen te ondersteunen. Je kunt al een heel eind in de richting van een gezonde huid komen zonder ook maar iets uit te geven… ga lekker in het zonnetje zitten, geniet van de natuur en denk in de eerste plaats aan je microbioom – het zal je in uiteindelijk terugbetalen.
Miljoenen jaren lang waren onze lichamen nauw geïntegreerd met de natuurlijke wereld. De moderne levensstijl heeft ons geïsoleerd van onze natuurlijke omgeving en ons verwijderd van waardevolle partnerschappen.