De mensheid heeft de afgelopen paar honderd jaar enorm veel geleerd. We ontdekten microben, DNA en evolutie. We kwamen erachter dat we niet het centrum van het universum zijn en dit leidde ons naar de zwaartekracht en de oerknal. We leerden de kracht van het atoom en het elektron wordt nu gebruikt om energie over te dragen en informatie in transistors te verwerken. Maar ondanks deze vooruitgang, zijn er nog steeds redenen voor nederigheid.
De beperkingen van onze kennis
We kunnen het spul dat 85% van de massa van het universum uitmaakt niet detecteren. We hebben het ‘donkere materie’ genoemd, maar we kunnen het nog steeds niet vinden. We weten dat genen coderen voor eiwitten, maar genen vormen slechts 2% van ons DNA. De rest hebben we ‘junk DNA’ genoemd en het is niet helemaal duidelijk wat het doet. De afgelopen 20 jaar hebben we laten zien dat we dingen missen die zich recht onder onze neus bevinden. We ontdekten dat we duizenden soorten microben in en op ons hebben die van cruciaal belang zijn voor onze algehele gezondheid. We konden dit deel van onszelf niet zien totdat we in staat waren om door de lens van genetische sequencing te kijken en het
menselijke microbioom te ontdekken. De oorlog tegen ziektekiemen leek ineens contraproductief omdat we voor een groot deel ‘kiemen’ zijn.
Het huidmicrobioom
Je huidmicrobioom omvat honderden soorten bacteriën die allemaal concurreren om voedingsstoffen, oorlog tegen elkaar voeren, proberen het immuunsysteem van je huid te beïnvloeden en soms samenwerken om niches zoals talgklieren vast te houden. Dat zijn alleen bacteriën. Er zijn ook schimmels, archaea en een enorme hoeveelheid virussen. Dit is een netwerk van interacties dat onmogelijk in kaart te brengen is, zelfs niet voor de allernieuwste AI. Hoe grijpen we met enige nederigheid in als we ons realiseren dat we een ecosysteem behandelen dat onvoorstelbaar complex is?
Co-evolutie met microben
Mensen zijn al honderdduizenden jaren samen met microbiële partners geëvolueerd en we zijn nu net zo afhankelijk van hen als zij van ons. Zonder je huidmicrobioom zou je in ernstige problemen komen. De barrièrefunctie zou afbreken, de pH zou omhoog gaan, de immuunrespons van je huid zou haperen en je zou kwetsbaar worden voor veel ziekteverwekkers. De meeste van je huidmicroben zouden ook zonder mensen uitsterven. Ze hebben zich aangepast aan de vreemde omstandigheden op de menselijke huid en nu kunnen ze nergens anders wonen. Dus, voordat we ingrijpen in een nauw gecoëvolueerd systeem, moeten we misschien een belangrijke vraag stellen: zijn we er zeker van dat we
het beter kunnen doen dan twee miljoen jaar evolutie?
Onze filosofie
Onze leidende filosofie bij het formuleren van huidverzorgingsproducten is eenvoudig. We gebruiken technologische vooruitgang om de omstandigheden na te bootsen waarvoor we zijn geëvolueerd. We vergelijken de moderne levensstijl met die van jager-verzamelaars en wanneer we een betekenisvol verschil vinden, proberen we het zo elegant mogelijk op te lossen. De meeste moderne vrouwen dragen bijvoorbeeld make-up. In tegenstelling tot de kleien en plantaardige kleurstoffen die door jagers-verzamelaars werden gebruikt, moeten deze kleurige cosmetica worden verwijderd met meer dan alleen water. Vanuit het oogpunt van productontwikkeling hebben we nu een duidelijk doel: hoe kunnen we make-up
verwijderen met minimale interferentie met de natuurlijke toestand van de huid? Nog een voorbeeld: we brengen nu het grootste deel van ons leven binnenshuis door, op afstand van de natuur door een glazen barrière. Hoe kunnen we het buitenleven nabootsen met behulp van technologische vooruitgang? We kunnen de microben van de natuur vervangen door probiotica en we kunnen proberen de blootstelling aan zonlicht zo goed mogelijk na te bootsen. Nog geen perfecte oplossing, maar op zijn minst een redelijke poging om de omgeving na te bootsen waarvoor we ons hebben aangepast.
Evolutie als gids
In onze zoektocht naar betere huidverzorgingsoplossingen moeten we erkennen dat evolutie ons al een solide basis heeft gegeven. Door technologische vooruitgang te combineren met de wijsheid van de natuur, kunnen we producten ontwikkelen die de gezondheid van onze huid verbeteren zonder de delicate balans van ons microbioom te verstoren. Zijn we beter dan evolutie? Misschien niet, maar we kunnen wel leren van miljoenen jaren aan ontwikkelen en deze kennis gebruiken om onze huidverzorging te optimaliseren.
Vertrouwen op evolutie voor gezonde huid
Het begrijpen van de complexiteit en het belang van ons huidmicrobioom is cruciaal voor de ontwikkeling van effectieve huidverzorgingsproducten. Door nederig te blijven en te leren van de evolutie, kunnen we technologische vooruitgang inzetten om de omstandigheden na te bootsen waarvoor we zijn geëvolueerd. Zo zorgen we voor een gezonde, gebalanceerde huid en respecteren we het ingewikkelde ecosysteem dat ons al eeuwenlang ondersteunt. Voor meer informatie over onze producten en filosofie, bezoek onze website: www.esseskincare.nl.