Droge Huid

Om droogheid en een gedehydrateerde huid tegen te gaan, heb je talg nodig.

Er zijn 2 soorten droge huid – vettekort en gedehydrateerd – die vaak met elkaar verbonden zijn. Bij een vettekort heeft de huid te weinig olie en ziet deze er dof uit. De huid kan ruw zijn en schilferig en strak aanvoelen na het wassen. Fijne haarvaatjes worden zichtbaar en milia (gerstekorrels) ontstaan op de jukbeenderen en rondom de ogen. Fijne lijntjes verschijnen vroegtijdig. 
Een gedehydrateerde huid is strak, vertoont fijne lijntjes en laat vroegtijdige veroudering zien. Daarnaast reageert de huid gemakkelijk op klimaatveranderingen.

De bepalende factoren voor droogheid zijn de hoeveelheid olie op de huid en de sterkte van de barrière functie. Deze bepalen de mate van Transepidermaal waterverlies (TEWL) – de snelheid waarmee water verdampt uit de huid. Esse pleit voor producten en een skincareroutine welke de natuurlijke talgproductie herstelt en daarmee de afhankelijkheid van afsluitende oliën reduceert. Het is het waard om een aantal dagen een lichtelijk droog gevoel te hebben om deze afhankelijkheid te doorbreken.

Geschikte producten

Vraag je huidspecialist om een geschikt advies passend bij jouw huid.

Leefstijl aanpassingen

Jouw leefstijl kan een verschil betekenen voor je huid

 • Gebruik een omega-3 supplement met ten minste 600 mg lange vetzuurketens (DHA en EPA) of gebruik gunstige oliën als lijnzaad, olijf of avocado olie.

   

 • Vermijdt een vetvrij dieet – eet gezonde vetten van zaden en noten.
 • Gebruik een moisturizer met genoeg voeding door plantaardige oliën. Deze oliën kunnen worden opgenomen door de huid in tegenstelling tot synthestische olie.

   

   

 • Vermijdt het gebruik van aggressieve reinigers op je lichaam en gelaat – vind een milde pH-gebalanceerde cleanser met minimale tot geen schuimende ingrediënten.

   

 • Vermijdt overbodig of overmatig reinigen van de huid.
 • Wanneer mogelijk, zorg voor ongeveer 15 minuten ononderbroken en onbeschermde blootstelling aan de zon per dag – de productie van vitamine D heeft een onderschat effect op de huid.
 • Vermijdt schurende scrubs. Kies voor een zachte exfoliater en gebruik deze éénmaal per week.
 • Gebruik producten met hyaluronzuur voor gedehydrateerde huid en Shea boter of Kalahari Meloen olie for een huid met tekort aan vetten.
 • Gebruik een goede orale probiotica en probiotische huidverzorging met levende stammen gunstige bacteriën om de huidbarrière te verbeteren en vochtverlies tegen te gaan.

   

 • Ondersteun de hyaluronzuurproductie met een magnesium en zink supplement.
 • Vermijdt extreme temperaturen en kunstmatige atmosferen (verwarming/airco) zoveel mogelijk. Wanneer dit niet mogelijk is, ondersteun de huid dan gedurende de dag door het sprayen van één van de Esse Toners.

Behandelingen