Onlangs besloten we een externe mening te vragen over hoe Esse potentiële klanten aanspreekt en gingen we langs bij een paar slimme marketingmensen. Zij vroegen naar ons beleid op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er werd geopperd dat het vanuit marketingoogpunt een goed idee zou zijn om een goed doel te identificeren dat we zouden kunnen steunen en waarover we zouden kunnen praten met onze volgers.
ESSE: Erover praten?
AGENCY: Ja, zo laten bedrijven zien dat ze een hart hebben en meer zijn dan winstgenererende machines.
ESSE: Dat begrijpen we, maar sociale verantwoordelijkheid is een filosofie, geen marketingtool. We doen dit voortdurend.
Maar er werd ook op gewezen dat onze klanten deze informatie misschien willen weten als een manier om persoonlijke keuzes te maken die meer betekenen dan alleen persoonlijk gewin (en daarmee bedoelen we meer dan alleen een geweldige huid).
Daarom willen we je graag vertellen hoe ons nieuwste project invloed heeft gehad op het leven van goede mensen. We moeten beginnen met een disclaimer: wij zijn niet de helden in dit verhaal.
Er zijn mensen die belangeloos hun tijd en inspanningen geven en zonder hen zou onze financiële steun voor niets zijn geweest.
Voor veel plattelandsgemeenschappen in Namibië (en de rest van de wereld) is Covid het minste van hun problemen. Zoals je wel kunt raden, is de steun voor hun echte behoeften aan de kant geschoven door de afleidingen van de pandemie. Voor de kinderen van Orupembe Conservancy in Namibië en hun ouders betekent onderwijs een kans op een betere toekomst voor henzelf en hun gemeenschap. Het onderwijs wordt gefinancierd door de staat, maar elke leerling is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen uniform en schoolbenodigdheden. Omdat het gebied de afgelopen 2 jaar te kampen heeft gehad met ernstige droogte, is het meeste vee gestorven en met het uitsterven van het toerisme is er weinig geld voor iets anders dan overleven.
Esse heeft nauwe banden met deze gemeenschap. Zij voorzien ons van kostbare grondstoffen, wild geoogst uit de woestijn – dit is een apart project en we zouden graag zien dat het blijft bloeien, dus het behoud van de gemeenschappen en hun tradities is in ons belang (we zeiden toch dat wij niet de helden in dit verhaal waren). Onderwijs in gemeenschappen leidt over het algemeen tot verstedelijking, waardoor de druk op woestijnecosystemen afneemt omdat gemeenschappen minder afhankelijk zijn van grazende dieren voor een inkomen. Hoewel het niet ons doel is om de traditionele manier van leven te ontmoedigen, is het ook een feit dat de toegenomen bevolkingsdruk betekent dat deze traditionele manieren van leven een te grote druk leggen op ecosystemen als er uitsluitend op vertrouwd wordt om te overleven. We zouden graag zien dat de woestijn en haar bewoners in balans leven.
Zelfs met onze steun voor uniformen en benodigdheden brengen de kinderen (en ouders) van Orupembe Conservancy grote offers om onderwijs te kunnen volgen. Sommigen moeten meer dan 20 km lopen om op school te komen, te ver om de reis twee keer per dag te maken. Daarom slapen ze in hun klaslokaal met niets anders dan een deken op de vloer van het klaslokaal.
Hartelijk dank aan de organisatoren van dit project voor het delen van de volgende foto’s. Speciale dank aan Karen Knott en haar team voor hun niet-aflatende steun aan de mensen en projecten waar ze toezicht op houden.