RED DE NEUSHOORN – OMDAT HIJ GROOT IS!
Elke student natuurwetenschappen begrijpt deze uitspraak: alle soorten op de planeet bevatten potentieel waardevolle genetische informatie, maar de grote soorten zijn altijd het focuspunt voor het brede publiek. Het maakt niemand echt uit of een recent ontdekte keversoort op het punt van uitsterven staan, omdat zijn leefgebied vernietigt is … maar als het om een neushoorn of olifant gaat … dat is pas echt zonde. Wat moeten we onze kinderen dan vertellen?
In de afgelopen decennia zijn er een aantal hulpmiddelen gebouwd die genen snel en relatief goedkoop in kaart kunnen brengen Dit heeft ons in staat gesteld om te kijken door een genetische lens. In 2004 is het menselijke genoom in kaart gebracht en daarbij is deze technologie gebruikt om te kijken naar de microben die in ons lichaam leven – onze microbiomen.
We kunnen dezelfde techniek gebruiken om het microbioom van jager-verzamelaars te onderzoeken … een goed uitgangspunt van hoe wij leefden. Wat daaruit komt is niet goed. We zijn ongeveer 25% van onze microbiële diversiteit verloren. Deze verloren microbiële partners hadden mee-geëvolueerde functies. We kunnen, nog, niet eens in kaart brengen wat deze functies zijn geweest.
Ik wil mijn volledige diversiteit terug. Ik vertrouw op miljoenen jaren van evolutie.
Wat zorgen baart is dat een aantal van deze soorten voorgoed verdwenen zijn. We zijn niet in staat om deze microbiële partners te herstellen en de schade die is toegebracht aan het microbioom te herstellen.
We weten dat we onze microbiële diversiteit verliezen door grote veranderingen in onze leefstijl – overmatig gebruik van antibiotica, minder variatie in dieet, de gehele dag binnen doorbrengen, keizersnedes, geen borstvoeding en behandeld water zijn hier voorbeelden van. Op dit moment is er geen manier voor ons om te weten wanneer een microob uitsterft. We hebben absoluut geen idee wat er daarbuiten allemaal is.
Het is belangrijk om de schade uit te lichten die we toebrengen aan de ecosystemen van de planeet, dus we raden aan te stoppen met alleen te vechten voor de neushoorns, maar ook te kijken naar soorten die uitsterven en ons daarmee direct beïnvloeden.